Kajian Dapati 84% Dalam Kalangan Remaja Wanita Adalah Seorang Gamer!

0 945

Kalau terdengar perkataan “gamer” mesti ramai yang akan ingat gelaran tersebut hanya untuk lelaki. Kadang-kadang terdapat stigma bahawa wanita tak perlulah main game baik main masak-masak. Seakan-akan game hanya untuk lelaki sahaja.
.

Arus peredaran zaman sudah semakin berubah, wanita telah melibatkan diri ke dalam pelbagai bidang dari kejuteraan sehinggalah dalam bidang aeroangkasa. Dan sekarang perkembangan teknologi semakin marak termaksuklah industri game sendiri. Game juga kini telah mendapat penerimaan sebagai salah satu cabang sukan bahkan ia juga dapat menghasilkan wang, tentu sahaja tidak hairan kalau wanita pun menunjukkan ketarikan mereka dalam dunia gaming.
.

Bahkan gamer-gamer wanita seperti SSSniperWolf, iHasCupquake, LDShadowLady, dan Yammy telah menghasilkan pendapatan lumayan dengan hanya bermain game.

Dalam minggu ini, The Insights People telah mengeluarkan hasil dapat kajian soal selidik mereka di UK. Kajian ini menumpukan pada hobi gaming dalam kalangan remaja di UK. Hasil dapatan kajian mendapati bahawa 84% dalam kalangan gamer adalah remaja wanita.
.

Tahun lepas kajian yang sama telah dijalankan dan hasilnya juga besar iaitu 75% dalam kalangan remaja wanita mengatakan gaming adalah hobi mereka. Tahun ini naik 10%. Kajian juga menunjukkan 15% daripada mereka mengikuti esports dengan rapat.
.

Ini menunjukan remaja wanita lebih meminat video game dan esports berbanding remaja lelaki . Bahkan hobi suka bershopping telah beralih kepada hobi bermain game.
.

Buat girl gamers di Malaysia all the best dan terus maju dalam hobi korang.

Dapatkan Kemaskini Terus Ke Peranti Anda Sekarang. Klik Langgan dan "Allow".

Tinggalkan Komen

Alamat email anda tidak akan disiarkan.